Recente ontwikkelingen in neurofeedbackonderzoek tonen aan dat neurofeedback de biologische kwetsbaarheid voor depressie en terugval in depressie kan voorkomen. Bij depressie kan een geleidelijk herstel van emotionele betrokkenheid plaatsvinden, maar ook een afname in vermoeidheid en futloosheid. In de praktijk blijkt vaak dat mensen die medicatie gebruiken ter bestrijding van depressie, dit medicijngebruik in de loop van de behandeling kunnen afbouwen. Dit moet altijd in overleg met de voorschrijvende arts. Gemiddeld zijn vaak 40 sessies nodig voor een optimaal en blijvend resultaat. Ook als de behandeling niet in eerste instantie is gericht op behandeling van een depressie, maar op bijvoorbeeld angstklachten of stresshantering, blijkt de stemming en het zelfbeeld vaak positief te veranderen.

Wetenschappelijk Onderzoek

Baehr, E., Rosenfeld, J.P. & Baehr, R. (2001). Clinical use of an alpha asymmetry neurofeedback protocol in the treatment of mood disorders: follow-up study one to five years post therapy. Journal of neurotherapy, 4(4).

Hammond, D. C. (2000). Neurofeedback treatment of depression with the Roshi. Journal of neurotherapy, vol 4(2).

Earnest, C. (1999). Single case study of EEG asymmetry biofeedback for depression: an independent replication in an adolescent. Journal of neurotherapy