Fri, 07/05/2019 - 02:57

Metylfenidaat voor ADHD

Metylfenidaat (Ritalin/Concerta) is een stimulerend middel dat zorgt voor een verhoogd opwindingsniveau (‘arousal’), wat voor veel mensen met aandachtsproblemen voor een vermindering van de ADHD-gerelateerde klachten leidt. Echter, recent onderzoek laat zien dat metylphenidaat bij kinderen niet leidt tot verbeterde schoolprestaties. Het is bekend dat metylfenidaat zorgt voor een vermindering van een afwijking in hersenactiviteit die bij zo’n 50% van de mensen met ADHD voorkomt. Voor mensen die deze afwijking niet hebben kan metylfenidaat een verminderde werkzaamheid hebben. Daarnaast kan metylfenidaat leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid, agitatie, verminderde eetlust, angst en somberheid.

Antidepressiva

Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen die antidepressiva (zoals fluoxetine, citalopram en sertraline) slikken, meestal voor depressieve of angstklachten. In de wetenschappelijke literatuur is er grote onzekerheid ontstaan over de werkzaamheid van antidepressiva. Hoewel antidepressiva voor zeer ernstige depressieve patiënten mogelijk effectief is, lijkt voor zo’n 95% van de mensen met de diagnose depressie antidepressiva niet effectiever te zijn dan een placebo pil.

Anxiolitica (kalmerende middelen)

Net als antidepressiva worden anxiolitica (zoals oxazepam en lorazepam) veelvuldig voorgeschreven in Nederland. Er zijn momenteel ongeveer 1.5 miljoen mensen die anxiolitica gebruiken. In tegenstelling tot antidepressiva is het duidelijk dat anxiolitica een acuut effect hebben op angstgevoelens. Het grote nadeel van anxiolitica is echter het risico op verslaving. Er kan in korte tijd afhankelijkheid optreden, waarbij het effect van het middel afneemt, waardoor de gebruiker een steeds hogere dosis nodig heeft. Om deze reden mogen anxiolitica niet langer dan twee weken gebruikt worden.

Veel-voorkomende medicatie voor psychische problemen